Úvod

Obezita a její příčiny

11.04.2009 - p.st.

Příčiny obezity Obezitá vzniká interakcí mnoha faktorů. Některé z nich ovlivnit můžeme jiné nikoliv. Důležité je vědět, které faktory jsou právě v našem případě podstatné a jakého jsou charakteru. A potom se soustředit na ty faktory, které je v naší moci ovlivnit.

Obezita a její příčiny

Obezita vzniká interakcí mnoha faktorů. Některé z nich ovlivnit můžeme jiné nikoliv. Důležité je vědět, které faktory jsou právě v našem případě podstatné a jakého jsou charakteru. A potom se soustředit na ty faktory, které je v naší moci ovlivnit. To, že někdo měl předky se sklonem k obezitě nenůže být přijímáno jako omluva pro nedostatek pohybu a nebo libování ve špatných stravovacích zvyklostech. 

Obezita - nepoměr mezi příjmem a výdejem energie

Hlavní a nejčastější příčinna obezity v rozvinutých moderních společnostech. Nadbytečný příjem energie ve skladbě potravy, kde převládají tuky (mají dvakrát více energie než sacharidy a bílkoviny) spojený s malým výdejem energie ve formě sedavého způsobu života.

Obezita souvisí s genetickými dispozicemi

Obezita je způsobena geneticky asi z 50%. Toto lze bez problémů kompenzovat snahou o zdravý životní styl.

Obezita hormonální vlivy

Je to především snížená funkce štítné žlázy (hypotyreóza) a zvýšená hladina hormonů kůry nadledvin (Cushingův syndrom).

Metabolismus a obezita

Nastavení metabolismu je pro každý organismus jiné. Zde hraje roli pohlaví, věk a míra fyzické aktivity. Nemalou mírou se na nastavení metabolismu podílejí předchozí zkušenosti s nesprávně aplikovanými dietami

Některé léky ovlivňují metabolismus

Některá antidepresiva, psychofarmaka, léky na uklidnění, hormonální léčba ovlivňují metabolismus.

Psychogenní faktory a jídelní zvyklosti souvisí s obezitou

Reakce na osamělost, deprese, frustrace, napětí, dlouhá chvíle nebo stres mohou nepřirozeně zvyšovat chuť k jídlu.
Významnou roli hrají také stravovací návyky, které si přinášíme z dětství. Pokud nejsou v souladu se zásadami racionálního stravování měli bychom je změnit. Důležité je si uvědomit, že jde o zvyky nikoliv o chutě. Se změnou zvyklostí se změní i chutě. Jedné se o záležitost mysli nikoliv o skutečnost.

Jak pomáhají v boji proti obezitě naše přípravky? Přečtěte si zkušenosti uživatelů!

Čtenost článku: 18595

<<zpět