Úvod

Glykemický index

04.03.2011 - Pavel Štěpka

Jedním z prohřešků rozšířeným v moderní společnosti je nadměrná konzumace potraviny s vysokým glykemickým indexem. Glykemický index (dále jen GI) je veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Měřítkem pro určení GI konkrétní potraviny je hodnota GI pro glukózu, což je 100 jednotek. Celozrnný chléb má GI 65 a to znamená, že glukóza obsažená v celozrnném chlebu je tělem využita za cca 2x delší dobu než glukóza v čistém stavu.

Jedním z prohřešků rozšířeným v moderní společnosti je nadměrná konzumace potraviny s vysokým glykemickým indexem. Glykemický index (dále jen GI) je veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Měřítkem pro určení GI konkrétní potraviny je hodnota GI pro glukózu, což je 100 jednotek. Celozrnný chléb má GI 65 a to znamená, že glukóza obsažená v celozrnném chlebu je tělem využita za cca 2x delší dobu než glukóza v čistém stavu.

A k čemu je dobré vědět hodnoty GI jednotlivých potravin?

Po požití totiž množství sacharidů v dané potravině a rychlost jejich vstřebávání do krevního oběhu určuje hladinu tzv. glykemie cukrů v krvi. Z krve se potom cukr za pomoci inzulinu (hormon produkovaný slinivkou) dostává do svalových buněk kde se přeměňuje na energii, kterou svaly potřebují ke své práci. Přebytečná glukóza se ukládá ve formě glykogenu v játrech.
Když zkonzumujeme potravinu s vysokým GI, dojde k rychlému vzestupu cukru v krvi, slinivka musí velmi rychle vyprodukovat velké množství inzulinu aby se cukr dostal z krve do svalů. Velké a rychlé zvýšení hladiny má většinou devastující účinky. Stačí si představit povodeň se svojí zničující silou, a jak dlouho trvá po ní napravit škody. Stejné to je i z hladinou cukru. Častou konzumací potravin z vysokým GI dochází k inzulinové rezistenci, kdy svalové buňky přestávají reagovat na inzulin a nepustí cukr z krve pro jeho využití ve svalech.

Důsledky inzulinové rezistence

Dvě fatální věci. Za prvé cukr v krvi po každém jídle koluje velmi dlouhou dobu a to působí mnoho nevratných škod. Zjednodušeně se dá říct, že naleptává stěny malých i velkých cév. Za druhé slinivka čeká na pokyn od svalových buněk, aby zastavila produkci inzulinu. Tento pokyn slinivka nedostane ( svalové buňky jsou zavřené, potřebný cukr nedostanou a tak slinivce žádný signál nevyšlou) a tak produkuje inzulin a posílá ho do krevního oběhu. Tím dochází k vyčerpávání slinivky. Bludný kruh se uzavírá. S prohlubující se inzulinovou rezistencí, klesá i schopnost slinivky produkovat inzulin. V krvi se trvale nachází velké množství cukru a plíživě, nenápadně přichází cukrovka.

Příznaky cukrovky

  • Abnormální žízní a suchostí v ústech
  • Časté močení
  • Značná únava / nedostatek energie
  • Neustálý hlad
  • Náhlý úbytek hmotnosti
  • Pomalé hojení ran
  • Opakující se infekce


Příznaky jsou často málo výrazné a postupné. Proto se cukrovka těžko rozpoznává a bez léčby dochází k velmi závažnému poškození očí, ledvin, nervů a oběhového systému. Konkrétně infarkt myokardu, mozková mrtvice (postižení oběhového systému nebo srdečně cévní onemocnění jsou u diabetiků v Evropě nejčastější příčinou úmrtí (75 %)), selhání ledvin (onemocnění ledvin je pro diabetiky největší hrozbou. Asi u 40 % diabetiků se do 50 let věku vyvine onemocnění ledvin), slepota(asi 2 % diabetiků s nemocí déle než 15 let oslepnou a asi u 10 % se rozvine závažné poškození zraku.) nebo amputace dolních končetin (diabetická neuropatie postihuje více než polovinu všech diabetiků. Poškození nervů, které mohou vyústit ve ztrátu citlivosti na nohách, případně na rukou; bolesti nohou a problémy se správnou funkcí různých částí těla jako např. srdce, oči, žaludek, močový měchýř. Nedostatek citlivosti v nohách často vede k různým poraněním, zpočátku často bez uvědomění postiženým. Tyto úrazy mohou postupně vyvolávat špatně se hojící afekty na dolních končetinách a nakonec vést až k amputaci.)
Metabolické změny, které předcházejí vznik cukrovky jsou často spojené právě s inzulinovou rezistencí způsobenou konzumací potraviny s vysokým GI a nedostatkem pohybu. Když v krvi totiž koluje velké množství cukru, tělo nemá potřebu využívat tuk jako alternativní zdroj energie. Proto tuk přijatý v potravě nespotřebuje a rovnou jej ukládá do zásob. Se zvyšující se zásobou podkožního tuku se inzulinová rezistence ještě prohlubuje. Asi 80% pacientů s cukrovkou trpí nadváhou nebo obezitou.
Typicky začínajícím pacientem je člověk kolem padesáti let, který dříve sportoval, pak přestal, přibral 20 kilo, ale dosud nemá žádné příznaky ani komplikace.
Od roku 1985 se počet diabetiků ve světě zvýšil pětinásobně! V ČR se blíží počet diabetiků k deseti procentům populace!

Prevence a léčba

Prevencí ale i léčbou všech potíží spojených s inzulinovou rezistencí je:

  • Strava s převahem potravin s nízkým GI
  • Omezit kávu a nápoje s obsahem kofeinu
  • Pravidelné, nejlépe denní aerobní cvičení s vysokou intenzitou po krátký čas 25-35 minut

Tím se postupně může obnovit citlivost svalových buněk na inzulin a metabolismus se pomalu začne vracet do rovnováhy. Je to ovšem cesta na dlouhou trať.

Které přípravky vám mohou pomoci?
Zde se přímo nabízí LKVB6, které naprosto fenomenálním způsobem vylaďuje metabolismus a působí tak na samý kořen problému. Příznivě ovlivňuje hladiny cholesterolu a tuků v krvi a pomáhá hubnutí, tím ovlivňuje důsledky metabolické poruchy (jak jsem psal výše, podkožní tuk zhoršuje odezvu svalových buněk na inzulin). Kromě toho působí velmi blahodárně i u lidí, kteří již cukrovku mají. A tak LKVB6 pomáhá bludný kruh závažné poruchy metabolismu rozplétat.
Dalším silným pomocníkem je Balancer Klas. U žen působí na hormonální rovnováhu. Je známo, že zvýšené hladiny estrogenu přispívají k inzulinové rezistenci. Dále může stejně jako LKVB6 pomoci lidem, kteří už cukrovkou trpí. Má blahodárný účinek na všechny komplikace cukrovky,
jako je např. diabetická retinopatie, diabetická nefropatie, diabetická polyneuropatie a syndrom diabetické nohy. Jen je třeba zvýšit dávkování přípravku na 1-2 kapsle před jídlem 3× denně a užívat ho dlouhodobě.
A oba dva přípravky mohou svým působením navrátit organismu přirozenou chuť k jídlu. To znamená chuť na potraviny zásadité a s nízkým glykemickým indexem. V tabulce pod článkem najdete hodnoty GI u různých potraviny. Doporučuji vám porovnat s tabulkou v IO listopad 2010. Potraviny zásadité i potraviny s nízkým GI jsou potraviny přirozené, neupravované, nebarvené, nekonzervované. Všechny potraviny, které člověk označuje za pochutiny jsou buď kyselinotvorné a nebo s vysokým GI a pro tělo tedy naprosto nežádoucí. Takže na jaké potraviny máte chuť vypovídá i o stavu vašeho těla. Zdravé tělo má přirozenou chuť na zdravé potraviny.

Čtenost článku: 8104

<<zpět