Úvod

Štítná žláza

20.02.2006 - LKVB6.info

Štítná žláza. Jak funguje a co v lidském těle ovlivňuje. Příznaky a příčinny její špatné funkce. Jak udržet její správnou funkci. Pro správné fungování lidského těla je bezpochyby nutná správná funkce všech jeho orgánů a částí. Často ale považujeme za nejdůležitější ty nejznámější orgány.

Pod svícnem bývá tma

Pro správné fungování lidského těla je bezpochyby nutná správná funkce všech jeho orgánů a částí. Často ale považujeme za nejdůležitější ty nejznámější orgány. Srdce, plíce, játra, ledviny, mozek. Ale jsou i orgány jejichž činnost je všeobecně méně známá, které přesto patří mezi životně důležité. Jedním z nich je štítná žláza.

Kde se nachází a co ovlivňuje

Štítná žláza je největší žláza s vnitřní sekrecí v lidském těle. Má tvar motýla. Nachází se v přední části krku. Její dvě "křídla" obepínají průdušnici. Její funkcí je vyrábět tyroxin což je hormon , který ovládá každý orgán, všechny tkáně a doslova každou buňku v lidském těle. Hormony štítné žlázy ovlivňují srdeční tep, hladinu cholesterolu, tělesnou váhu, energii, tonus svalů, stav pokožky, menstruační cyklus, paměť a mnoho dalších funkcí.

Jak funguje štítná žláza

Činnost štítné žlázy je řízena hypofýzou, což je žláza, která se nachází v mozku. Činnost hypofýzi je zase závislá na pokynech hypotalamu (rovněž část mozku).
Velmi zjednodušeně: Hypotalamus průběžně kontroluje tělesné pohody a podle nich nastavuje "termostat" hypofýzi. Dle toho štítná žláza produkuje tyroxin a uvolňuje ho do krevního oběhu.
K výrobě tyroxinu potřebuje štítná žláza dostatek jódu. Pokud ho nemá nemůže vyrobit dostatek tyroxinu a metabolismus těla se zpomaluje. Nicméně hypotalamus nestále "naléhá" na hypofýzu: "Řekni štítné žláze ať sebou hodí". Při tomto stavu je štítná žláza neustále stimulována, což po delší době vede k jejímu závažnému poškození.

Hypofunkce štítné žlázy

Stav snížené produkce tyroxinu se nazývá hypofunkce štítné žlázy. Její hlavní příznaky jsou: unavenost, zapomětlivost, lámavé nehty, suchá pokožka, nateklý obličej a oči, deprese, přírůstek tělesné hmotnosti, přecitlivělost na chlad. Množství a druh sympotomů se může lišit případ od případu. Mnoho lidí, ale přisuzuje tyto příznaky životnímu stylu a skutečná příčina potíží zůstává po dlouhá léta skrytá.

Hyper funkce štítné žlázy

Pokud štítná žláza produkuje příliš mnoho tyroxinu, tak se metabolismu zrychluje a objevují se následující tělesné příznaky: ubývání tělesné hmotnosti, zrychlený tep, bušení srdce, svalová slabost, třes, přecitlivělost na teplo, nadměrné pocení, pocity úzkosti a nervozity, vypoulené oči. Tento stav se nazývá hyperfunkce štítné žlázy. Vyskytuje se mnohem méně často než hypofunkce a může být způsobena autoimunitním onemocněním nebo nádory štítné žlázy.

Shrnutí

Štítná žláze je veledůležitým orgánem, který ovlivňuje fungování doslova každé buňky v lidském těle. Nejčastějším onemocněním štítné žlázy je její snížená funkce. Ve mnoha případech je způsobená nedostatkem jódu, z kterého štítná žláza tyroxin vyrábí.
Mnoho lidí o špatné funkci štítné žlázy neví a přisuzují symptomy jiným příčinám. Pro správnou funkci štítné žlázy je třeba dostatek jódu. Jeho nejlepším zdrojem jsou mořští živočichové a mořské řasy.

Čtenost článku: 22190

<<zpět